Street Dance

Streetdance-ul reprezintă o cultură a dansului, ce a luat naștere pe străzile din Statele Unite ale Americii și s-a dezvoltat pe străzile din întreaga lume.
În mod obișnuit, stilul street dance se referă strict la dansul hip hop și funky, apărut pe străzile Statelor Unite prin anii ‘70 și care a evoluat o dată cu modul de viață și cultură urbană.
Stilul ce are ca punct de plecare străzile americane, este un mod prin care tinerii vremurilor de odinioară reacționau într-un mod pacific vis-a-vis de cruda realitate, adesea violentă.

Stilul street dance cuprinde în ansamblul său o serie de dansuri urbane diferite, ce au apărut și au evoluat în afara studiourilor tradiționale sau a școlilor de dans clasice:

Mai nou, la circa un deceniu de la lansare, acestora li se adaugă stiluri precum:

Krumping-ul este un exemplu de stil de dans ce abia recent, a trecut din underground în main stream.

De asemenea, se obișnuiește ca mișcări caracteristice de street dance să fie îmbinate cu alte forme mai tradiționale de dans, dând astfel naștere unor stiluri precum lyrical hip hop (mișcări mai fluide și cu interpretări teatrale) și street jazz (un hibrid între hip hop modern și jazz dance).

Aceste stiluri sunt în general concentrate pe coregrafii și mai puțin pe improvizație sau battle-uri și nu sunt considerate street dance pur, ci o variantă alternativă a tradiționalelor stilurilor de studio dance.

În Jamaica, muzica dancehall (o versiune modernă a reggae-ului) a dat naștere propriuluii stil de street dance cu aceeași denumire. Este un stil ce s-a dezvoltat mai mult în ultimii 5 ani, alături de alte stiluri noi, ce iau naștere pe străzi în fiecare zi.

Tot ce au in comun stilurile și cursurile de street dance este improvizația și posibilitatea de interacționare între cei care dansează și cei care asistă.

Competițiile și demonstrațiile de dans între tinerii marginalizați din ghetourile americane, au ajutat la dezvoltarea creativității, la socializarea și inclusiv la educarea acestora.

Cândva un mod de exprimare al oropsiților de soartă, stilurile dansul de stradă, cu ajutorul mediatizării de-a lungul deceniilor, au ajuns în școlile de dans sub forma cursurilor de street dance. Promovată și apreciată, cultura străzii de ieri a fost recunoscută drept un mix între atletism și coregrafie, alături de toate disciplinele capabile să creeze spectacol.

Cursurile street dance de azi sunt parte integrantă a tuturor școlilor de dans cu tradiție care se respectă, fiind incluse printre categoriile de cursuri de dans pentru copii, pentru adulți, amatori sau profesioniști.

  • Competițiile cele mai importante de streetdance: Juste Debout, RedBull BC One, Battle Of The Year.
  • Show-uri de televiziune având ca temă dansul: America’s Best Dance Crew, So you think you can dance, Move like Michael Jackson.
  • Filme cu dans: Flashdance, Breakin’, Step up, You got served, Rize, Planet B-boy, Stomp the yard, Streetdance 3d, All that jazz, Dirty Dancing, Billy Elliot, Save the last dance, Shall we dance, Take the lead, The freshest kids, Chicago; sau vezi o listă completă pe adresa: http://onebeat.ro/onebeat-dance-studio/index.php/dance-studio/filme-cu-dans

 

Abonați-vă pentru a primi ofertele noastre!